Stell av bolonka


STELL AV BOLONKA

En RTB skal, i følge standard, ha fullpels. De eneste stedene man kan klippe er under og rundt potene og av hygieneårsaker også rundt kjønnsorganer og anus. For å holde hunden sunn og vakker trenger den regelmessig stell. Her er tips til utstyr man trenger:

  • Grovtannet stålkam
  • Fintannet stålkam
  • Liten kam til ansikt og skjegg
  • Flokekutter
  • Balsamspray
  • Øyevann (til å vaske bort «tårestriper», og rengjøre i øyekroken)
  • Saks til å klippe rundt og under poter, anus osv.
  • Klosaks

Pelsstell

I stedet for å børste gjennom hele pelsen på en gang, er det lurt å ta litt og litt om gangen, altså å bevege seg lenger inn i pelsen for hvert tak med bøsten. Samtidig bør man holde på pelsen innerst mot kroppen, for å unngå at det lugger. Bolonkaen har tynn hud, og pelsstellet kan bli smertefullt for hunden hvis man ikke er forsiktig. Ved å børste hunden din ofte vil du unngå de verste flokene, men har den først fått noen gjenstridige floker er ikke alt håp ute likevel. Litt balsamspray og en flokekutter kan løse mye.

For å unngå infeksjon og irritasjon bør pelsen inni ørene klippes. Napping kan føre til infeksjon, og dette anbefales derfor ikke.

Tren pelsstell fra første dag du får valpen i hus, for eksempel med en dukkebørste i plast til å begynne med. Gjør det til en kosestund for hunden, gjerne med noen godbiter på lur. Slik unngår man kanskje få en hund som hater pelsstell, og gjemmer seg så snart han ser børsten. Det er ikke moro for verken hund eller eier hvis pelsstellet blir en plage.

Hunden bades etter behov. Hva som er behovet er forskjellig fra hund til hund, og varierer også med årstidene. Det som er viktig før man bader en langhåret hund er at pelsen er flokefri. Hvis ikke vil flokene tove seg mer sammen. Det anbefales at man setter hunden i et badekar, fyller dette med vann og har litt mild sjampo i vannet. Noen tar også litt olje i vannet, for å gjøre pelsen myk og glansfull. Hunden kan så stå i vannet og bløtgjøres i noen minutter. Deretter klemmer man forsiktig i pelsen til hunden, slik at man får ut all skitt. Til slutt skyller man godt igjennom pelsen.

Pakk hunden inn i et håndkle etter badet og la den sitte på fanget og kose seg litt. Når pelsen er våt er det viktig å ikke gni på den, da dette bare vil skape floker. Klem forsiktig i pelsen med et håndkle. Etterpå kan du bruke hårføner for å tørke hunden, eller du kan bruke en blåser, som vil gjøre jobben mye raskere. Det er i alle fall viktig å tørke hunden, da den kan få hudirritasjoner dersom den er våt lenge. Når hunden er tørr er det igjen på tide å kjemme gjennom pelsen, og dermed er den ren og vakker!

Dersom du ikke ønsker å stille ut din bolonka, og synes det er enklere med kort pels, kan du holde pelsen kort. Unngå å klippe skjegg/bart, ører og hale, slik at den kan beholde sitt rasemessige særpreg. Les vår artikkel angående klipp av pels her.

 

Kloklipp

Klørne bør klippes regelmessig. Dersom man lar det gå for lang tid mellom hver gang, vil nerven inni kloen flytte seg lenger og lenger ut, noe som fører til at hunden begynner å blø lettere når du klipper. Det er lurt å heller klippe lite og ofte. Ha en fast dag i uken til kloklipp, så er det lettere å huske. Dersom uhellet først er ute og hunden blør kraftig, finnes det forskjellige midler til å ha på for å stoppe blodet. Erfaringsmessig fungerer potetmel like bra, så kanskje man allerede har det man trenger i kjøkkenskapet.