Rasens historie


RASENS HISTORIE:

Russisk tsvetnaya bolonka er en russisk selskapshund. Rasens historie går ikke langt tilbake i tid, men vi finner dokumentasjon på at det i tiden etter andre verdenskrig ble startet målrettet avlsarbeide, nærmere bestemt rundt 1950 i byen Leningrad.

Forfatter og kynolog Julia M. Zvonareva, sammen med Zhanetta A. Chesnokova, Diana A. Ovcharenko og Galina A. Isayeva er blant de som spesielt blir nevnt i dette arbeidet med å skape en russisk selskapshund. De arbeidet under vanskelige forhold, som de fleste andre som bedrev avlsarbeid på denne tiden.

Den første svarte bolonkaen, med navnet Tin-Tin, var resultatet etter en paring av en kaffefarget og en hvit hund. Senere ble Tin-Tin far til den brune bolonkaen Lyu-Lyu. Disse to er av de som blir regnet som stamfedrene til rasen russisk tsvetnaya bolonka.

Seleksjonen var basert på fenotype. Det ble lagt vekt på avl på hunder med nesten kvadratisk form, krøllet eller bølget pels. Tsvetnaya betyr flerfarget, allerede tidlig avlsarbeid  forsøkte å utelukke hvite hunder, gjennom seleksjon av farge. Resultatet av arbeidet er mye slik vi leser beskrivelsen i rasestandard i dag: små hunder med et lite rundt hode på en vakker høyt ansatt hals, uttalt stopp og et tilstrekkelig kort snuteparti. Øynene er store, runde, uttrykksfulle og ikke utstående. Hunden har rikelig med silkeaktig pels med god underull. Halen er krøllet på ryggen og er dekket med tykk pels. Fargen på nese, øyelokk og lepper er den samme som den grunnleggende pelsfargen.

På slutten av 50 tallet hadde man oppnådd ein forholdvis homogen populasjon som fikk status som egen rase. Den første rasestandard ble skrevet på 60 tallet og godkjendt i 1966.

10805170_721589291266887_1813451596_nEtter at rasen vant popularitet på 70 tallet, gjorde politiske forhold sitt til at rasepopulasjonen på slutten av 80 og begynnelsen av 90 tallet gikk dramatisk ned. Intensivt avlsarbeid reddet rasen og russisk tsvetnaya bolonka er nå populær som aldri før. Rasen kom først til Europa bl.a. via tidligere DDR, men etter jernteppets fall spredte rasen seg også til resten av Europa. I rasens hjemland Russland jobbes det nå med å få rasen FCI godkjent. I dag er rasen godkjent i følgende lands FCI underlagte nasjonale hundeklubber:

Russland (RKF), Tyskland (VDH), Tsjekkia (CMKU), Luxembourg (FCL), Slovakia (SKJ), Sverige (SKK), Danmark (DKK), Island (IKK), Finland (FKK)

 

Kilde:

http://rusbolonka-club.ru/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde:

http://rusbolonka-club.ru/