Øyne


ØYESYKDOMMER

Øyelysing er en øyeundersøkelse som utføres for å kunne diagnostisere arvelige øyesykdommer. Undersøkelsen må gjøres av veterinærer som har gjennomgått tilleggsutdannelse og eksamen. På grunnlag av undersøkelsen skriver veterinæren ut en attest. Attesten registreres online i NKKs database og eier får en kopi. På attesten står det om hunden har tegn til en arvelig øyesykdom på tidspunktet for øyelysingen og hvilken sykdom det i så fall dreier seg om.

Hensikten med øyelysing er todelt. Ved systematisk å undersøke hunder som skal brukes i avl ønsker man å hindre at hunder som har alvorlige arvelige øyesykdommer blir brukt som avlshunder og derved fører anlegget for sykdommen videre til avkommet. Man ønsker også å identifisere hunder som har en arvelig øyesykdom for å kunne hjelpe disse hundene til et best mulig liv.

Hvis du vil vite mer om øyesykdommer hos hund kan du lese her. På denne websiden finner du ogå liste over autoriserte øyelysere i Norge.

Kilde: http://www.oftovet.com/

Vi har en egen artikkel om øyesykdommen prcd-PRA, skrevet av Ole Nøtnes, Bolonka Hill.

 

RENNENDE ØYNE

I likhet med mange andre små hunderaser har bolonkaer ofte problemer med rennende øyne. Dersom hunden din er plaget med dette er det lurt å ta en tur til dyrlegen og få sjekket at ikke tårekanalene er tette, eller at hunden har øyehår som vokser innover.

Dersom hunden har lys pels, vil fuktigheten fra øynene kunne skape grobunn for en sopp, og det er viktig å sørge for daglig rengjøring med påfølgende tørking. Det er soppen som skaper de rødbrune rendene man ofte ser hos lyse hunder. Det finnes midler som effektivt fjerner slike tårestriper.