Luftveier


INNOVERNYSING

Mange bolonkaeiere har opplevd at hunden plutselig får noe som kan virke som et «anfall» med kraftig pustig/snorking. Dette kan dreie seg om noe som kalles innovernysing. Innovernysing er ganske vanlig, og de fleste med hund vil oppleve dette en eller annen gang, i større eller mindre grad. Når det er sagt er det vanligere hos mindre raser enn hos større.

Innovernysing kan være et tegn på nesemidd, så dersom hunden din er plaget av dette er det greit å ta en tur til dyrlegen for sjekk.

Se video av hund med «reverse sneezing» her (YouTube-link).

LUFTRØRSKOLLAPS

Luftrør-, eller trakealkollaps som det heter, er en vanlig respiratorisk lidelse hos hund. Symptomer er som regel varierende grad av hoste. Alvorligere symptomer kan være episoder der hunden ikke får nok oksygen, blir blå på slimhinnene og kollapser. Sykdommen behandles som regel medisinsk, men alvorlig kollaps kan også behandles kirurgisk eller minimalinvasivt ved å plassere en stent i trakea.

Luftrøret blir spilt ut av mange C-formede bruskringer som er forbundet med ligamenter. Sammen danner disse et rør. Noen ganger er ikke disse stive nok og trykkforandringer ved respirasjon gjør at de beveger seg, kollapser. Trakealkollaps er sett i forbindelse med trakealt skader, kreft eller brusksykdommer, men ofte er sykdommen idiopatisk, dvs vi kjenner ikke årsaken.

Sykdommen sees oftest hos middeladrende hunder av toy- og miniatyrraser. De rasene som oftest er affisert er toypuddel, yorkshire terrier, pomeranian, malteser, mops og chihuahua. Det vanligste symptomet er kronisk hoste som gjerne forverres ved opphisselse, aktivitet, trekk i halsbånd eller inntak av mat og vann. Alvorligere symptomer er pustevansker, blå slimhinner og kollaps. 9-67% av pasientene er rapportert å være overvektige. Noen ganger kan man se brekninger, spesielt i forbindelse med inntak av mat eller vann.

Diagnosen kan stilles på røntgenbilder av hals og brystkasse. Endoskopi eller kikkhullsundersøkelse er en betydelig bedre måte å stille diagnosen. Man kan se hvilke deler av trakea og eventuelle hovedbronkier som er affisert samt alvorlighetsgraden av forandringene. Man kan også samtidig foreta en skylling av luftveiene for å få prøver til bakteriologi og cytologi. Når man endoskoperer hundene kan man også gradere sykdommen.

Behandling vil oftest være medisinsk. Det er viktig å slanke hunder som er overvektige og bruke sele ved lufting. Infeksjoner må behandles med antibiotika og noen har effekt av astmamedisiner. For de hundene med alvorlige symptomer som kollaps eller pustevansker kan kirurgisk behandling være et alternativ. En nyere mulighet er å plassere en stent i luftrøret. En stent er et sylinderformet metallgitter. Dette settes inn i luftrøret i narkose og plasseres der luftrøret klapper sammen og spiler ut slimhinnen slik at hunden igjen puster normalt.

Det er risiko forbundet med inngrepet og mange hunder fortsetter å tørrhoste etterpå. Behandlingen er derfor forbeholdt de med alvorlige symptomer. De fleste hunder klarer seg som sagt godt med medisinsk behandling og en lett slankekur.

Se video av hund med luftrørskollaps her (YouTube-link).

Kilde: Fredrikstad Dyrehospital